Solcelleparker er noget underligt noget

Marker bliver til parker af solceller i bestræbelserne på at producere en masse solenergi på et sted med det formål at distibuere strøm gennem EL-nettet, videre til forbrugerne. En hel del større markarealer i Danmark har allerede skiftet farve fra grøn til blå, hvilket egentligt er underligt nok i sig selv. Noget andet er at ideen om store centrale EL værker baseret på solenergi ganske enkelt er dårlig. Solenergi er nemlig smartest i det omfang at det er decentraliseret. Store bygningsværker og beboelsesbyggeri kunne let beklædes med solceller, forestil dig boligblokke som gik sammen om deres egen forsyning, borgerne kunne tage magten tilbage over EL-priserne og alt overskudsenergien kunne mindske priserne på elnettet for øvrigheden og når solen ikke skinder kan overskud fordeles mellem byernes batterikapaciteter.

Decentraliseret energi giver større spredning og mindre risiko

Et stort EL-selskab kan pludseligt hæve prisen, blive solgt eller gå konkurs. Nogle påstår at i tider hvor energipriserne stiger for mange, forventer store centraler et svimlende overskud, dette overskud burde tilfalde folket, det kunne det under alle omstændigheder have gjort, forudsat folk havde større andel i energi produktionen. Borgere i byområder kunne i forening gå sammen om at opføre små og store folkeejede energiforsyninger med vedvarende teknologi, de kunne med fordele overskuddet og administrere fair energipriser. Folk på landet har typisk mere plads og større afstand mellem matriklerne, på landet bør alle producere deres egen strøm da transport af EL her resultere i tab af overskudenergi. Derfor er der brug for at regeringen bliver hevet ud af lommen på de store selskaber og igen åbner op for tilskud til at det for alle kan betale sig at investere i en privat produktion af energi, ikke mindst overskudenergi. 

Ret fokus mod konceptet andels-EL.

Vi skal huske at tage ved lære af tidligere erfaring. Danmark har før opnået succes med fordeling af alt det mælk som bønderne producerede. Samme tilgang burde vi bestræbe os på at efterligne vedrørende produktion af EL og varme. Danmark er et lille land med voksende appetit for energi, vi er som folk ikke tjent med at skulle betale til høje energi regninger systematisk gennem hele livet. Mange betaler i omegnen af 500.000,- på 10 år for indførsel af EL og varme til deres bolig. En halv million som mange i stedet fordelagtig kunne have investeret i egen fremtid uden regninger.

Solcelleparker er noget underligt noget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Rul til toppen