Fordele og ulemper ved solenergi

Skrevet af Lars Sørensen

Jagten på vedvarende energikilder har for længst vagt vores interesse for solen. Vi er hverken de eneste eller første. Planter, buske og træer ja alt hvad som grønt blad besidder, ernære sig gennem solens stråler via en kemisk proces biologerne kalder for fotosyntese. Desværre har vi mennesker imidlertid ikke teknologi til helt at efterligne dette for ellers kunne vi nemt udnytte skoven som energikilde. Humlen er at vi, med vores teknologi, ønsker at transformerer solens stråler om til elektrisk spændings energi, mens de grønne blade blot nøjes med at omdanne solens stråler til kemisk energi. Heldigvis er vi godt i gang, vi har nemlig opdaget at aktive grundstoffer lader til at være vores nøgle.

Aktive grundstoffer i forhold til solenergi

De solceller vi anbefaler fremstilles med en blanding af copper, indium, gallium og selenium, disse aktive grundstoffer påføres i lag og forsegles bag en tynd (2.5mm) beskyttende glasoverflade og når solen bestråler disse højteknologiske fliser, opstår der elektriske spændinger der herfra gennem en inverter kan videreføres til huset, bilen eller EL-nettet. Eterbright fabrikere disse giftfrie solceller med robotter og det beskyttende glas til overfladen stammer fra genanvendte smartphone skærme. Derfor ser vi CIGS fra Eterbright som værende den mest miljørigtige teknologi.

Findes der dårlige solceller?

Det kedelige svar er at ja det gør der, de er desværre også meget udbredt på markedet for trods beskidt teknologi er de billige og frister mange til at spare penge fra starten af, desværre, kan en investering i klassiske solceller som f.eks. monokrystallin solceller (de store blå og usmarte klodser, du nok allerede har bemærket) ofte blive dyrt i længden da de er markant mindre energieffektive og deres effektivitet aftager forholdsvist hurtigt og dertil er de meget skrøbelige og ofte fremstillet ved hjælp af børnearbejde, beskidt minedrift og giftige kemiske komponenter, de er i sandhed en miljøkatastrofe og dette kan du blive meget klogere på, ved at se en dansk dokumentarfilm: solcellernes skyggeside

Operation X: Solcellernes skyggeside – Dokumentar • 43 min – TV 2 PLAY

Fordele og ulemper ved solenergi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen